Radost

Ali se znamo veseliti malih stvari?

V življenju si pogosto mislimo, da bomo potem, ko bomo imeli novo hišo, nov avto, novega partnerja, nove prijatelje, novo opremo v dnevni sobi, novo kuhinjo, nov glasbeni stolp ali boljšo plačo …, da bomo takrat resnično srečni, veseli, radostni in zadovoljni.

Vendar pa se resnična radost in prava sreča skrivata v malih stvareh, kajti najprej se moramo naučiti ceniti male stvari. Tista mala, a srčna darila, manjše priložnosti, ki potrkajo na naša vrata in ostale majhne, a pomembne spremembe v našem življenju, vse to so bolj pomembni dogodki, kot si sprva mislimo.

Sodobni človek se vse preveč peha za materialnimi dobrinami, vse to spodbuja tudi družba s svojim ravnanjem in obnašanjem, da je mera polna, pa nam še dan za dnem oglaševalci preko medijev – časopisov, TV, radia, veselo razglašajo, da moramo imeti to in to, kajti le tako bomo vredni, samozavestni, srečni in veseli.

Vesolje deluje na način, da nam naprej ponudi majhne stvari, da nas nekako preizkusi, kako bomo delovali, se odzvali, veselili, ali bomo znali to, kar je prišlo v naše življenje, ceniti in podeliti z drugimi. In ravno, ko začnejo v naše življenje prihajati te male stvari, ta mala vsakodnevna presenečenja, ki so kot neka predhodnica oz. izvidnica večjih stvari, ki nas čakajo, se začnemo obnašati oholo, prevzetno in smo nečimrni.

S takšnim ravnanjem naredimo, da vse te, na videz majhne stvari, ki prihajajo v naše življenje, sčasoma izginjajo iz našega vsakdanjika. Seveda pa čez čas ugotovimo, da ni ne duha ne sluha o teh večjih stvareh, ki smo si jih tako zelo želeli, saj smo pred njimi s svojim ravnanjem nezavedno zaprli še malo prej odprta vrata.

Energije radosti, veselja in iskrenega navdušenja so energije, ki ustvarjajo čudeže v našem življenju in korak za korakom privabljajo velike stvari k nam. Včasih je tako malo potrebno, da se določene stvari razveselimo, da smo hvaležni zanjo in da se iskreno, srčno zahvalimo.

Eden izmed dogodkov, ki se mi je v zadnjem času najbolj vtisnil v spomin, se je zgodil na parkirišču pred velikim nakupovalnim centrom. Ko sem parkiral avto in sem, preden sem izstopil iz avta, za hip pogledal na tla, nisem mogel verjeti. Tam je bil, pred mojimi očmi, kot da bi pravil: »Robert, poberi me.«, kar cel evro. Ni bil cent, bil je en evro, ki sem se ga zelo razveselil.

Veste, – ni kar tako najti na tleh cel evro (to je skoraj 240 nekdanjih tolarjev), poleg tega pa sem še pred nekaj trenutki razmišljal, da bom moral iti na blagajno menjati denar, saj nisem imel v denarnici drobiža za voziček. In kot naročeno – tisti evro je že bil tam svojim namenom.

Kaj bi vi storili še kakšno leto in pol nazaj, ko bi ugledali na tleh, en takratni slovenski tolar? Bi ga pobrali? Ali pa bi ga prezrli in si mislili: »Le kaj mi bo en ubogi tolarček, to je za reveže. Jaz iščem večje denarje – milijone tolarjev.« Ali pa danes, kako bi ravnali, če bi na tleh zagledali en cent? Morda podobno, kot takrat, ko ste na tleh našli tolar in ste ga rajši pohodili, namesto vzeli s seboj?

Za hip prenehajte z branjem članka, zaprite oči in si v mislih predstavljate, kako bi se odzvali, ko bi nekje našli ali en cent, ali deset centov ali pa cel evro. Takšne majhne stvari, npr. naključno najdeni denar, majhno darilce, ki nam ga podari sodelavec, prijatelj, partner ali kakšna druga »mala« stvar, ki pride v naše življenje, je naš velik učitelj.

Ko se naučimo ravnati in veseliti z malim (npr. denar), takrat smo pripravljeni še na večje stvari, a če zaničujemo tisto malo, potem zagotovo ne bo tistega velikega. Zato, veselite se malih stvari, kajti le-te so predhodnice večjih stvari, ki so že na poti k nam.

Naj vas spremlja obilje vsega dobrega!

Robert Goreta

MODROST V VERZIH IZBRANA POSEBEJ ZA VAS

Ljudem pošiljam misli sreče,
pošiljam jim ljubezen vso.
Ko nekaj časa že preteče,
procentov vrne dvakrat sto.

Ljuba Žerovc, verz iz knjige Modrosti zbrane iz verzov stkane

POZITIVNA MISEL

“Sreča nima nič opraviti s tem, kar se nam dogaja, bistvo je v načinu sprejemanja le-tega. Gre za spretnost, kako pri vsaki slabi stvari najti tudi kaj dobrega in kako imeti nazadovanje za izziv. Ko bi vsaj lahko nehali hrepeneti po tem, česar nimamo, in začeli uživati v tem, kar imamo, bi bila naša življenja veliko bogatejša, bolj izpolnjena in srečnejša. Čas za srečo je ta trenutek.” Lynn Peters

SMEH JE POL ZDRAVJA – ANEKDOTA E-MESEČNIKA

Šef deska v Delu Franci Stres, pianist Primož Lorenz in še neki Adriin pilot so se v zgodnjem jutru vračali iz gostilne. Ko so šli čez trg, so prve branjevke že postavljale stojnice.
»Fantje, pa poglejmo, kako bo v komunizmu, ko bo vsega na pretek in bo vse napol zastonj!« je predlagal Primož.
Od prve branjevke so kupili vso solato, kar je je imela, po 45 dinarjev za kilogram, potem pa so jo začeli prodajati po en dinar.
Ženske so najprej nejeverno gledale, potem pa navalile. Nastalo je gromozansko prerivanje in vrišč. V tej gneči se Lorenzu ni ljubilo več tehtati, pa je vsaki natlačil kar polno vrečko.
Ampak ena ga je besno nahrulila:
»Goljufali pa ne boste!« Kilogram za dinar ste rekli! Hočem, da natančno stehtate! A mislite, da če ste poceni, nas pa lahko goljufate?«
Primož jo je potolažil tako, da ji je podaril še eno vrečko, dobro stehtano. Potem pa zagodrnjal:
»Tudi v komunističnem izobilju ne bo nič drugače.«

Deli naprej ...

Podobne objave