Zgodba Nike
Osebna rast

Ali veš kako je nastal Nike?

Tokrat s teboj delim zanimivo zgodbo na temo ustvarjalnosti, ki si jo lahko v celoti prebereš v knjigi The unauthorized story of Nike and the men who played there.

Phil Knight, športnik na Univerzi v Oregonu, je na stanfordski univerzi pripravljal seminarsko nalogo na temo trženja športnih copat. V nalogi je razmišljal ali bi lahko metode japonskega gospodarstva na trgu športnih copat povzročile podoben pretres, kot se je zgodil na področju ur in kamer.

Skupaj z olimpijskim trenerjem Billom Bowermanom je Phil za 1.000 dolarjev ustanovil podjetje (vsak od njiju je prispeval polovico). Nekega dne je Phil opazoval, kako njegova žena peče piškote. Piškotno testo je ulivala v modele in jih dajala v pekač. Podobno je kasneje v kovinske modele začel ulivati tekoči uretan. Tako je naredil športne copate, ki so imele podplate s čepki.

Phil Knight je kasneje povabil študentko umetnosti, Carolyn Davidson, da bi našla primeren simbol za njegovo novo podjetje. Prestavila mu je nekaj, kar je bilo še najbolj podobno znaku kljukice, ki ga uporabimo vedno, ko smo nekaj naredili. Philu znak ni bil všeč, a ga je vseeno uporabil, Davidsonova pa mu je za svoje oblikovalsko delo računala 35 dolarjev. Si predstavljaš? Znak, ki je danes vreden milijone dolarjev, je bil oblikovan le za 35 dolarjev?

Iskali so tudi primerno ime za podjetje. Eden izmed Bowermanovih tekačev se je nekega jutra prebudil in v mislih mu je neprestano odzvanjalo ime grške boginje zmage Nike. Philu Knightu tudi to ime na začetku ni ugajalo, a se ga je »navadil«. Dandanes je zaradi tega, ker se je »navadil« na tisto, kar mu sprva sploh ni bilo všeč, eden izmed desetih najbogatejših Američanov.

Zakaj s teboj delim to zgodbo? Zato, ker se ti lahko navdih za nove ideje (tako v poslovnem kot tudi v zasebnem življenju) pojavi na najbolj zanimive in nepričakovane načine. Bodi odprt-a za ustvarjalne prebliske in vedno imej pri sebi beležnico, kamor si boš lahko takoj zapisal-a ideje, ki jih boš dobil-a. Seveda pa je potem potrebno stopiti v akcijo in ideje tudi uresničiti. 🙂

P.S. Morda pa se ravno v zadevi, ki ti sprva »ni všeč«, skrivajo tvoji milijoni evrov? 😉

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

Vesel bom tvojega komentarja! :-)

Klikni tukaj in objavi komentar

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

1033 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Slediš mi lahko tudi na MeWe
socialnem omrežju.

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

Sr(e)čna retorika