Avto Henrya Forda
Življenjski slog

Avtomobil Henrya Forda, ki je zgrajen iz konoplje

Leta 1941 je Henry Ford predstavil avto, ki je bil zgrajen iz konoplje. V nadaljevanju si lahko ogledate posnetek tega avtomobila in ob koncu posnetka lahko tudi vidite kako Henry udarja po karoseriji z macolo. Ubogi avto, kajne? Presenečenje – karoserije sploh ne more razbiti!

Kakšna je karoserija današnjih sodobnih avtomobilov? Hm … če si pogledamo slike prometnih nesreč vidimo, da je karoserija pogosto čisto zverižena in neprepoznavna. V poletnih dneh včasih s strahom gledamo v nebo, kaj pa če bo toča, saj se že ob malo večji toči poznajo udrtine na avtomobilu. In seveda – sodobna avtomobilska karoserija rjavi, kar pa ne moremo reči za karoserijo od konoplje.

Avtomobili narejeni iz konoplje bi bili nerjaveči, bolj zanesljivi, imeli bi daljšo življenjsko dobo in seveda bili bi lažji. Namreč, sodoben avtomobili iz klasičnega jekla tehta okoli 1.300 kg, primerljiv avtomobil iz konoplje pa le 900 kg. Konoplja je za eno tretjino lažje od jekla toda desetkrat bolj čvrsta. Seveda pa lažji avtomobil pomeni tudi prihranek pri gorivu.

A tu se zgodba še ne konča … Na njivi v velikosti 60 x 60 metrov lahko v enem letu pridelamo toliko konoplje, da proizvedemo za okoli 6.800 litrov dizelskega goriva. Na leto porabimo za vožnjo okoli 1.800 litrov dizelskega goriva in okoli 3.800 litrov za ogrevanje hiše in toplo vodo. Če vse skupaj seštejemo dobimo 5.600 litrov, kar pomeni, da bi z njivo posajeno s konopljo v velikosti 60 x 60 metrov pokrili energetske potrebe ene družine.

Skratka, tisti, ki govorijo o energijski krizi in pomanjkanju virov nam mečejo le pesek v oči. Energijskih virov je več kot dovolj, le da se nekaterih ne sme uporabljati, ker so zakonsko prepovedani.

Vir: Oddaja Na robu znanosti na HTV-ju.

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

Vesel bom tvojega komentarja! :-)

Klikni tukaj in objavi komentar

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

1033 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Slediš mi lahko tudi na MeWe
socialnem omrežju.

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

Sr(e)čna retorika