Biti bolj ustvarjalen

Kako biti bolj ustvarjalen?

Tokrat je tema v e-mesečniku ustvarjalnost. Pred mnogimi leti je imel znan ameriški pisatelj Sinclair Lewis predavanje na fakulteti. Predavalnica je bila povsem polna navdušenih in nadebudnih študentov, ki so z odprtimi očmi in ušesi čakali, kaj jim bo povedal veliki pisatelj.

Na začetku predavanje si je snel svoja očala, pogledal je z enim posebnim, lahko bi rekel kar »električnim« pogledom po publiki, za trenutek pomislil, in potem vse prisotne vprašal: »Koliko od vas si resnično želi biti pisatelj?« Praktično vsi študentje so dvignili roke. Nato je naredil dolg premor in jih vprašal: »Zakaj pa potem niste doma in ne pišete?«

Ko je izrekel ta stavek, je znameniti pisatelj pobral svoje stvari, se obrnil in odšel iz predavalnice, polne presenečenih študentov. To je bilo celotno predavanje na temo ustvarjalnega pisanja. In res – Zakaj čakamo? Ali še bolje rečeno – na kaj čakamo? Če bi bil rad plesalec, začni plesati. Če bi bil rad igralec, začni igrati. Če bi bil rad pesnik, začni pisati pesmi. Če bi bil rad pevec, začni peti. Če bi bil rad ___________ (sam napiši kaj želiš biti), potem to začni početi. Ne jutri, ne čez dva dni, ne čez leto ali dve – sedaj, v tem trenutku.

Mene so že večkrat vprašali, kako sem se naučil tega ali onega. Kako se mi je uspelo naučiti npr. izdelave spletne strani, kje sem se naučil delati e-novice, kako mi je uspelo napisati knjige in pesmi, kako … Odgovor je enostaven – le začel sem. Bilo je seveda mnogo učenja na podlagi poskusov in napak, toda to je najboljša šola. Sčasoma postaneš mojster pri tem, kar delaš.

Nekatere je strah napisati knjigo ali pesem. In odlašajo, odlašajo in spet odlašajo. Zakaj? Ne čakaj na maj – začni sedaj! Bi bil lahko en spodbuden odgovor. Ko sem jaz začel pisati svojo prvo knjigo Tam, kjer je volja, tam je pot, sem imel le idejo – napiši knjigo, ki bo govorila o motivaciji, o osebni rasti in iskanju zaposlitve. In sem začel – brez založnika, brez denarja, brez izkušenj … in je šlo. Ampak resnično, potrebno se je le usesti in začeti. Začetek je v procesu ustvarjanja (česarkoli) najbolj težak, nato, ko začneš, pa stvari precej lažje stečejo. 

Šola na podlagi poskusov in napak je šola vseh uspešnih podjetnikov. Vsi so ga »lomili« in delali napake, imeli neuspele poskuse, projekte, ki jih niso uspeli dokončati, proizvode, ki niso šli v prodajo, ali pa morda spodletele poskuse na področju trženja in prodaje. Skupno vsem uspešnim pa je to, da so kljub začasnim porazom še naprej vztrajali. Vztrajaj tudi ti. Ne vdaj se, išči naprej, razvijaj, ustvarjaj, piši, riši, pleši … Uspeh pripada pogumnim, tistim, ki si upajo tvegati, ki upajo narediti korak v neznano.

Še nekaj idej, kako najti rešitve … Če kdaj iščeš kakšno stvar, pa se ne moreš spomniti, kam si jo odložil ali kje si jo pustil – uporabi magično geslo PRIDOBI iz Skrivnosti lahkega življenja. V mislih si to geslo nekajkrat povej in potem čakaj … na preblisk. Morda se ti bo v mislih prikazala slika prijatelja, znanca, sorodnika, morda prostora, kjer si pustil to stvar, morda se boš spomnil na avto, jakno, omaro, čevlje … ali pa dobil navdih, da moraš nekoga poklicati.

Nekateri imate morda težave s tem, ko je potrebno nekaj napisati. Morda je to članek, pesem, poročilo, pismo, e-poštno sporočilo, karkoli … Takrat uporabi geslo KOKODAKAJ. Saj vem, da je hecno, a poskusi, in ko tako sediš pred računalnikom, si v mislih večkrat reci KOKODAKAJ, in potem – puf – navdih bo prišel do tebe in začel boš s pisanjem.

Zelo zanimiv pristop, kako do večje ustvarjalnosti, je spanje oz. 15- ali 30-minutni dremež. Ko se srečuješ s kakšnim problemom in ne veš, kako bi ga lahko razrešil, se ulezi na posteljo, zapri oči in za nekaj minut zadremaj, pred tem pa seveda daj svoji podzavesti navodilo, da iščeš to in to rešitev. Lahko se vprašaš: »Kako naj razrešim to in to zadevo?« In potem zadremaj.

Ko se boš čez pol ure zbudil (če te je strah, da bi predolgo spal, si pripravi budilko), boš skoraj zagotovo imel kakšno uporabno idejo. Enako lahko storiš tudi zvečer pred spanjem, in bo potem tvoja podzavest iskala rešitev zate. Seveda je v tem primeru dobrodošlo, da imaš ob sebi blok in pisalo, ker se zna zgoditi, da se boš zbudil ob 3.00 zjutraj in bo treba idejo zabeležiti.

In še ena ideja, kako do večje ustvarjalnosti. Preden greš spat in boš tik pred tem, da zaspiš, si v mislih sugeriraj: »Jutri bom ustvarjalen.« ali pa »Jutri bom izjemno ustvarjalen.« ali pa »Jutri bom našel vse rešitve, ki jih rabim.« Nato zjutraj, ko se boš zbudil, pa naredi isto: »Danes bom ustvarjalen«, ali pa »Danes bom izjemno ustvarjalen«, ali pa »Danes bom našel vse rešitve.«

Ali bi še rad povečal svojo ustvarjalnost in ideje? Še eno »orožje« imam pripravljeno. Bodi manj na Facebooku, Twitterju in ostalih družabnih omrežjih in se rajši posveti svoji notranjosti, kajti tam se skrivajo vsi odgovori za probleme oz. izzive, s katerimi se srečuješ v življenju. Po mojem mnenju je Facebook beg pred realnostjo ter spletno orodje, ki utegne zmanjšati tvojo ustvarjalnost in produktivnost. Malo razmisli o tem … Sam sem se odločil, da bom tudi precej omejil uporabo Facebooka in se bolj posveti drugačnim »všečkom« in zakladom, ki so znotraj mene.

Uživaj in veliko ustvarjalnih prebliskov ti želim!

Robert Goreta

MODROST V VERZIH IZBRANA POSEBEJ ZA VAS

Prava je katerihkoli vrat izbira,
ker za vsakimi preži ovira.
Kadar pri izbiri vrat zmoto zagrešimo,
pa za drugimi novo priložnost dobimo.

Ljuba Žerovc, verz iz knjige Modrosti zbrane iz verzov stkane

POZITIVNA MISEL

“Najpomembnejše od vsega je, da se sami naučite razmišljati in delovati kreativno. Ko to osvojite, boste kar naenkrat zmožni upravljati vsa področja življenja, če boste to želeli. Seveda ne bo vedno enostavno in bodo prav tako prišle težave. A če znate takrat delovati kreativno, boste lažje našli pot iz njih.” Petra Škarja

SMEH JE POL ZDRAVJA – ANEKDOTA E-MESEČNIKA

Nekaj let po vojni je slovenski pisatelj France Bevk govoril zbranim mladim piscem in poskušal nekoliko usmeriti njihovo ustvarjanje s svojimi izkušnjami. Prav nič ni bil zadovoljen z njimi:
»Fantje, žal vam moram povedati, da je vaše pisanje neizrazito, medlo. Poglejmo samo ljubezensko področje: pri vas traja petnajst, dvajset strani, da si fant sploh upa prvič poljubiti dekle, v mojih povestih in romanih pa ima punca že po petih straneh nezakonskega otroka. Bodite vendar malo bolj življenjski!«

Deli naprej ...

Podobne objave