kam-vlagati-denar
Življenjski slog

Kako in kam vlagati svoj denar?

Simona K. mi je postavila vprašanje v zvezi s tem kam vlagati svoj denar. Odgovoril ji je posredoval moj poslovni partner in finančni svetovalec Andrej Bohinc.

Vprašanje

Pozdravljeni!

Zanima me vaše mnenje, kako in kje bi se mladi zaposleni osebi splačalo plemenititi svoj presežen prihodek? Vem, da so bili 10 let nazaj aktualni vzajemni skladi, ampak časi se spreminjajo. Torej zanima kakšno bi bilo trenutno najbolj stroškovno ugodno in čimbolj donosno varčevanje, če sem recimo srednje nagnjena k tveganju. Zanima me za primer varčevanja za pokojnino (dolgo obdobje – 30 let) in za nepremičnino (doba: recimo čez 8 let).

Lep pozdrav,

Simona K.

Odgovor

Simona, pozdravljeni!

Za mesečno varčevanje na dolgi rok 30 let za pokojnino je stroškovno najbolj ugodno varčevanje v obliki varčevalnega načrta v vzajemnih skladih kot ga npr. ponujata ALTA ali KD. Vstopne stroške (4% od vseh vplačanih premij v varčevalni dobi), ki jih plačate vnaprej enkratno ali postopoma (vendar največ 30% od letno vplačane premije na leto) dobite namreč po 22 letih varčevanja ali več povrnjenih nazaj v obliki točk sklada, in sicer v višini 200%.

Pri tej obliki varčevanja morate biti pozorni le na pravilno izbiro skladov na začetku varčevanja. Izbrati morate sklade, ki so trenutno podcenjeni in imajo potencial za rast. Ne izbirati skladov samo na podlagi preteklih donosov! Poleg tega pa morate biti pripravljeni na dejstvo, da boste morali v celotni dobi varčevanja na 30 let te sklade pravočasno tudi večkrat zamenjati za druge. Pri tem vam lahko pomaga le zaupanja vreden finančni svetovalec, ki skrbi za vaše naložbe. V sodelovanju z njim lahko pri takem načinu varčevanja dosežete dolgoročni povprečni letni donos v višini cca. 10% letno.

Za mesečno varčevanje na dobo 8 let za nepremičnino vam priporočam varčevanje v zaprtih investicijskih skladih (private equity), katerih donos NI odvisen od borznih nihanj. Pri tej obliki varčevanje lahko pričakujete cca. 12% letni donos ne glede na to kaj se bo v prihodnjih 8 letih dogajalo na borzah. Te skladi namreč vlagajo sredstva v start-up podjetja, ki jih potem v določenem časovnem obdobju prodajo na borzah ali privatnim investitorjem in na tak način ustvarijo donos. Pri tej obliki varčevanja morate plačati 5% stroškov od vseh vplačanih premij v dobi varčevanja vnaprej, potem pa nimate več drugih stroškov varčevanja.

Druga primerna oblika mesečnega varčevanja na dobo 8 let v tem trenutku so plemenite kovine (fizično naložbeno zlato in srebro). Njihova cena na trgu je namreč v tem trenutku močno podcenjena glede na to, da nas v prihodnosti čaka pospešeno tiskanje novega denarja in posledično visoka inflacija zaradi razvrednotenja papirnatih valut pri ničelnih obrestnih merah, ki jih centralne banke v ZDA in EU ne bodo mogle nikoli več dvigniti. Pri varčevalnih načrtih za plemenite kovine lahko dobite tudi do 11,5% nižjo ceno kot če bi jih sami kupovali vsak mesec pri prodajalcih plemenitih kovin kot je npr. Moro, pod pogojem da 5% vstopnih stroškov od celotno vplačanih premij plačate enkratno vnaprej.

Skratka, za vse oblike investiranja potrebujete finančni načrt, ki vam ga lahko izdela, izvede in spremlja le zaupanja vreden finančni svetovalec, ki v celoti razume vaše vrednote glede denarja, vaše finančne cilje in trenutno finančno situacijo. Brez tega je verjetnost izgube velika in tveganje neprimerno večje, ker če sami nimate dovolj časa, znanja in izkušenj da pravočasno reagirate na spremembe na finančnih trgih, se lahko denar hitro izgubi.

Če želite več informacij kako vse te zamisli spraviti v prakso, me lahko kontaktirate na 031 656 286 ali pišete na andrej.bohinc@profitus-skupina.si.

Lep pozdrav!

Andrej Bohinc

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

1 komentar

Klikni tukaj in objavi komentar

  • Ena od opcij, kot alternativa klasičnim naložbam in načinom varčevanja je vlaganje v terjatve. Predvsem v še nezapadle terjatve do kvalitetnih dolžnikov z dobro bonitetno oceno.

    Včasih je bilo to možno početi le preko raznih faktoring ponudnikov, sedaj pa lahko preko organiziranega (https://www.borzaterjatev.si/vlagatelji) trga to počne vsak.

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

1011 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

Sr(e)čna retorika