Sogovornik
Retorika

Kako postaneš odličen (so)govornik?

Eden od mitov o govorništvu govori o tem, da se govornik rodi in ne naredi. Drži ali ne drži? Ali se da ta mit ovreči ali ne?

Kaj pravijo o tem praktični podatki? Leta 1998 sem v okviru svojega diplomskega dela »Govorniške spretnosti študentov Ekonomske fakultete« raziskoval govorniške navade, spretnosti in prakso študentov pri javnem nastopanju.

Rezultati so bili zelo zanimivi. Med drugim je anketa pokazala, da dobrih 43% študentov meni, da se govornik rodi, vendar dodajajo, da šolo potrebuje. Ostala polovica pa je menila, da govornik lahko postaneš s primernim načinom izobraževanja.

Izobraževanje v govorništvu je pot do uspeha

Če na pričujoče podatke pogledamo iz drugega zornega kota, ugotovimo, da je vse v našem načinu razmišljanja. Namreč, če sami menimo, da ne bomo nikoli dober govornik, da nas bo vedno spremljala neobvladljiva trema in, da so sanje o uspešnem javnem nastopu zgolj sanje – je to naša resnica.

Uspešen javni nastop se začne v mislih vsakega govornika in v trenutku, ko vidimo samega sebe kot govornika, ki lahko jasno, glasno in prepričljivo predstavi svoje (za)misli, takrat se začne naš uspeh pri javnem nastopu.

V primeru, da vseeno dopuščamo, da se govornik rodi in da mi pod nobenim pogojem ne moremo postati odličen govornik, pa to po drugi strani pomeni, da ne zaupamo vase, da se dovolj ne cenimo in spoštujemo. Samozavest in prepričljiv, navdihujoč javni nastop hodita z roko v roki.

Proč s teorijo, naj živi praksa!

Vsa teorija tega sveta, ki je bila kdajkoli napisana o javnem nastopanju, govorništvu in komunikaciji, nam ne bo kaj prida pomagala, če nas bo globoko v sebi glodal črv dvoma in nezaupanja. Javnega nastopanja se lahko naučimo le skozi prakso, se pravi z javnimi nastopi, zato so nam učni pripomočki, kot so DVD-ji, knjige in CD-ji, lahko le v oporo.

En gram prakse je vreden več kot tona teorij
e in temu sloganu sledimo tudi na Tečaju javnega nastopanja Sr(e)čna retorika. Omenjeni tečaj je nekoliko drugačen od klasičnih tečajev retorike, kajti na njem se posvečamo človeku kot celoti, njegovi energiji, čustvom, obenem pa je vzdušje na tečaju pozitivno in sproščeno, vse to pa omogoča da udeleženci naredijo velike osebnostne korake.

Delo na tečaju je raznovrstno – vse od praktičnih javnih nastopov, do vaj vizualizacije, sproščanj, meditacij, EFT in vaj za izboljšanje komunikacijskih sposobnosti. Udeleženci po zaključenem tečaju spremenijo razmišljanje o samem sebi, o svojih potencialih, sposobnostih in še neodkritih talentih.

Kako vemo, da nečesa ne znamo, če pa tega še nismo poskusili? Sr(e)čni retoriki so ljudje, ki se zavedajo, da zmorejo biti uspešni in prepričljivi javni govorniki ter prijetni sogovorniki!

Če bi tudi ti rad-a postal-a odličen-a (so)govornik-ca ter se znebil-a treme in strahu, potem se še danes odloči za obisk Tečaja javnega nastopanja Sr(e)čna retorika. Več o tečaju in prijavi nanj si lahko prebereš na www.retorika.info.

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

Vesel bom tvojega komentarja! :-)

Klikni tukaj in objavi komentar

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

1033 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Slediš mi lahko tudi na MeWe
socialnem omrežju.

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

Sr(e)čna retorika