Odvečna krama
Osebna rast

Kako se znebiti odvečnih stvari?

Za tokratni zapis na blogu me je navdušil moj soimenjak in prijatelj Robert Lisac, ki je na svojem blogu objavil zanimive zapise o minimalizmu, kako se je znebil 500 stvari in o »crknjenem« televizorju.

Vse tri zapise ti toplo priporočam v branje in morda se boš tudi ti navdušil-a nad minimalizmom oz. spomladanskim pospravljanjem odvečne krame.

Česa sem se jaz znebil?

  • V svojih knjižnih omarah sem naredil čistko in nekatere knjige sem preprosto podaril naprej, spet druge pa prodal oz. jih še prodajam.
  • Več kot 10 let sem imel dva mobilna telefona. Poslovnega sem zadržal, osebnega sem ukinil. Tako je sedaj manj logistike (nositi dva telefona s seboj) in tudi manjši stroški so. 🙂
  • Z vseh e-novic in brezplačnih SMS sporočil, ki mi ne koristijo več, sem se odjavil.
  • Svoj star GSM telefon, ki že kar nekaj časa ni bil v uporabi, sem prodal po simbolični ceni.
  • Več kot 80 % avdiokaset iz moje zbirke je romalo na odpad. 
  • Naredil sem čistko zapiskov, ki sem jih imel s predavanj in delavnic.
  • Starega gradiva z mojih izobraževanj sem se znebil in je romalo na papirno deponijo.
  • Računalnik sem prečistil, zbrisal nepotrebne programe in datoteke. Eden tako sedaj čaka na novega lastnika oz. lastnico.
  • Okraske, kristale in slike v sobi in pisarni s katerimi nisem več energijsko povezan bom dal naprej, saj lahko koristijo in osrečijo še koga drugega.

Pa še nekaj o krami. Že pred časom sem v svojem e-mesečniku Koraki do uspeha pisal o tem, da smo ljudje »kramarji« in da se uspeh v življenju vrednoti po tem koliko stvari poseduješ, se pravi koliko imaš čevljev in oblek v omari, koliko CD-jev v svoji zbirki in koliko različnih bančnih kartic v denarnici.

Zelo zanimivo je opazovati, ko prideš kam na obisk in te pot zanese v kopalnico, kjer je ponavadi WC. Še posebej ženske kot veverice »kupčkajo« svoja ličila, šampone, maskare, zobne ščetke, zobne nitke, zobne paste in še kaj … Če si ženska in mi ne verjameš, da tudi ti »kupčkaš« stvari, kar poglej v svoji kopalnici na poličko pod ogledalom in v omarico. 😉

Prepričan sem, da za uspešno čiščenje zob rabimo le eno zobno ščetko, eno zobno nitko in eno zobno pasto. Vse ostalo je, kar se tiče nege zob, odvečna in nepotrebna krama.

P.S. In ti? Kaj boš storil-a po prebranem članku? Boš tudi zmanjšal količino »krame« v svojem življenju?

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

1 komentar

Klikni tukaj in objavi komentar

  • Robert, čestitam za čistko! Kot berem, si bil zelo temeljit. Lepota minimalizma je v preprostosti. Vsak se ga lahko loti in če minimalizem preraste v navado, je res manj pospravljanja, manj prestavljanja, manj obnavljanja, manj vzdrževanja in manj stroškov, ampak z vidnimi in opaznimi zunanjimi spremembami se vzporedno pojavljajo tudi notranje, bistveno globlje spremembe. Če se izrazim po »Frommovsko«, gre za premik, kjer je »imeti« sicer ok, ampak postaja »biti« vedno bolj pomembno. Robert, hvala linke na mojo spletno stran !

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

1011 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

Sr(e)čna retorika