Energijske pijače
Zdravje

Kako “zdrave” so energijske pijače?

Študije so pokazale, da je uživanje energijskih pijač zelo škodljivo, zato si v Evropski uniji prizadevajo za prepoved v prosti prodaji. Na podlagi nacionalne zakonodaje so energijske pijače že prepovedane v Franciji, Nemčiji in na Danskem.

Energijskim pijačam je najpogosteje dodan kofein, taurin in glukonolaktonom. Te substance vplivajo na centralni živčni sistem in priskrbijo tako imenovano motivacijsko energijo.

V Sloveniji popijemo več kot štiri milijone pločevink različnih energijskih pijač na leto. Prva se je pojavila pred 15 leti. Slovenija je bila ena izmed prvih držav, ki je začela uvažati znamko Red bull.

Energijske pijače lahko povzročijo dvig telesne teže, živčnost, razdražljivost, nespečnost, hitro bitje srca in povišan krvni tlak, v skrajnem primeru pa tudi zastoj srca. Energijskih pijač nikar ne dajajte otrokom in ne dovolite, da bi jih pili mladostniki! Nikar ne mešajte energijskih pijač z alkoholom!

Otroci in mladostniki so zaradi nižje telesne teže toksikološko izpostavljeni bistveno večjim količinam sestavin, kot so kofein, taurin in glukurunolakton, v primerjavi z odraslimi.

Po raziskavi, ki so jo izvedli na Univerzi v Buffalu je pitje teh pijač nepriporočljivo, ker vsebujejo trikrat, včasih pa tudi do desetkrat več kofeina kot druge brezalkoholne pijače.

Vsebnost kofeina v eni pločevinki energijske pijače je lahko enaka količini kofeina v štirinajstih pločevinkah kokakole.

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

Vesel bom tvojega komentarja! :-)

Klikni tukaj in objavi komentar

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

1026 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Slediš mi lahko tudi na MeWe
socialnem omrežju.

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

Sr(e)čna retorika