jebeno iskreni
Medosebni odnosi Osebna rast Retorika

Kakšen bi bil svet, če …

… bi bili »jebeno iskreni«?

Da, prav si si prebral-a. Napisal sem tisto besedico na »j«. Brez zvezdic (*), ki »zamaskirajo« pomen besede. Določene izkušnje in preizkušnje v mojem življenju so me pripeljali do razmišljanja v smer, kakšen bi bil svet, če bi bili eden do drugega »jebeno iskreni«?

Če se ne bi več skrivali za takšnimi ali drugačnimi »maskami« nasmeha, prijaznosti, sočutja … in bi resnično povedali kaj v tistem trenutku čutimo ali pa ne čutimo.

Medosebni odnosi bi se čez noč spremenili in nekateri od njih bi kar vzbrsteli in na novo zaživeli, spet drugi odnosi pa bi se zaključili, ker bi si eden drugemu povedali kaj »jebeno čutimo«. Iz prakse ugotavljam, da je ljudem veliko lažje hoditi na različne coachinge, svetovanja, delavnice, predavanja ter se zakopati v goro duhovnih knjig, kot pa da bi osebi, ki jo imajo pred seboj »jebeno iskreno« zaupali svoja čustva, sanje, poglede, (ne)skupno prihodnost itd.

»New age duhovnost« v smislu, vse je dobro, vse je OK, vse je čudovito, vse je božansko, vse je fantastično, je danes izjemno popularna. Če me v tem trenutku to in to »jebeno boli«, po tej »novodobni duhovnosti« tega ne smem afirmirati, tega ne smem priznati, moram si nadeti »jebeni nasmešek« in se usmeriti na pozitivno. Ah, saj bo vse dobro. Mogoče bo, mogoče pa ne bo, a če bi bili »jebeno iskreni«, tako do sebe, kot do druge osebe bi bili naši odnosi (partnerski, družinski, poslovni …) na povsem drugačni ravni.

V današnjem sodobnem »elektronskem« svetu je težko biti »jebeno iskren« in marsikdo rajši spizdi in se ne javlja več, kot pa da bi sočloveku pogledal v oči in mu povedal: »Sorry, s tabo ne želim nadaljevati poznanstva (prijateljstva, odnosa …).«

Še posebej ženske se soočajo s problemom, ko se z določenim moškim dobijo enkrat, dvakrat, trikrat, nato pa »puf« – od nekega dne dalje se ne oglasi več. Ne na mail, ne na SMS, ne na telefon. In koliko frustracij se lahko ob tem sproži v ženski ter se jih prenese v naslednje odnose. A vse bi se dalo rešiti s preprostim »jebeno iskrenim« pogovorom iz oči v oči. Ja, jajca je treba imeti, ne glede na to ali si moški ali ženska. Brezjajčnikov je dandanes v svetu preveč in zato smo, kjer smo.

Spomnim se, da sem pred časom poslal nekaterim prijateljem, prijateljicam in poslovnim partnerjem določena sporočila in povabila. Preko maila ali sms-ja sem povabil nekoga na ples (kavo, kino) in potem čakal na odgovor. Poslovnemu partnerju sem poslal e-poštno sporočilo, kjer sem mu predlagal določene zadeve glede poslovnega sodelovanja. Odgovori? Nič. Null. Nada. Ništa. Očitno je novodobno komuniciranje usmerjeno na način, da je lažje biti tiho, kot pa povedati NE, ne zanima me ta tvoja poslovna ponudba ali pa NE, žal me ne zanima druženje s teboj in NE, ne grem s tabo na ples (v kino, na kavo).

Besedica NE je pogosto tista s katero imamo v življenju probleme, tako pri sprejemanju, kot tudi pri podeljevanju le-te. Če dobimo NE, smo rajši tiho in ne izrazimo svojih občutkov ob tem. Podobno je tudi, ko smo v situaciji, da bi morali nekomu reči NE in takrat smo spet rajši tiho saj je to lažje, kot pa biti »jebeno iskren« in reči NE.

Bližajo se Božično – Novoletni prazniki ob katerih si bomo spet eden drugemu podarili kup plastičnega sranja. Gledam letake, ki jih dobim v svoj (e)poštni nabiralnik od enega, drugega, tretjega, četrtega prodajalca (trgovske verige) in povsod je isto – še več plastičnega sranja, da bomo končno srečni. Pa bomo res?

Kaj ko bi se letos v decembrskih dneh obdarili malo drugače. Da bi bili »jebeno iskreni« do sebe in tudi do drugih. Da bi izrazili tisto, kar resnično čutimo (ali pa ne čutimo) in tako nekaj naredili z našimi odnosi.

Vemo, da neizražena in potlačena čustva vodijo v bolezen. Številne prizore iz vsakodnevnega življenja si stalno »vrtimo« pred očmi in o njih razmišljamo, premišljujejo, analiziramo … ob tem pa se sprošča kup nič kaj prijetnih čustev. Pogosto bi »jebeno iskren« pogovor s točno določeno dotično osebo pomeni preokretnico in sprostitev zastale energije.

Seveda je iluzorno pričakovati, da bomo ljudje eden do drugega »jebeno iskreni«, vendar če to stori eden, bo kmalu to storilo še več ljudi. Sam pri sebi sem se odločil, da bom od danes dalje »jebeno iskren«. Če to pomeni, da bom imel manj prijateljev v živo in manj znancev na Facebooku, OK, ni problema. Bistveno je to, da sem »jebeno iskren« do sebe in do drugih. Da se ne poserjem v hlače in zamolčim tisto, kar bi rad povedal, in to le zato, ker me je strah, kaj pa če me drugi ne bodo več sprejemali, če povem to, kar resnično čutim.

Tako, jaz sem se odločil za »jebeno iskrenost«. Kako se boš odločil-a ti? 😉

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

2 komentarja

Klikni tukaj in objavi komentar

  • Ene je strah, da bi se soočili s seboj, drugi so preponosni za to. A kako bi lahko bil iskreni do drugih, če niti do sebe nismo. Skrivanje za fasado veselja in ponosa ter s tem zatiranja lastnih čustev ne pelje daleč, slej kot prej ugotovimo, da je naše življenje lažno in, da smo ostali praznih rok.

  • Robert, čestitam. Še eno tvoje zelo dobro razmišljanje. Se popolnoma strinjam z napisanim. Postati jebeno iskren je proces, pri katerem moraš iz svoje cone udobja in ki ga spremlja tudi bolečina, izgube, negotovost. Vendar se izplača. Skoraj 50 let sem živela z maskami, takimi in drugačnimi. Vendar sem se nekega dne odločila, da jih bom začela snemati. In jih snemam. Ni bilo in ni vedno lahko, vendar je osvobajajoče. In šele ko snameš maske, lahko začutiš, da se imaš rad. In takrat imaš lahko rad tudi druge. Vse dobro v novem letu 2018 ti želim.

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

975 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

sunwarrior

mimijumi