Nastanek sočutja
Medosebni odnosi

Kje nastaja sočutje?

Tokrat s teboj delim zgodbo dveh znanih raziskovalcev možganov, dr. Francisca Varela in dr. Richarda Davidsona. V eni izmed prvih študij sočutja sta delala s tibetanskimi menihi, ki so vse življenje gojili sočutje.

Raziskovalci so jih pri merjenju možganske aktivnosti priključili na elektroencefalograf. To se stori tako, da se elektrode pritrdi na glavo, saj se z njimi meri električna aktivnost možganov. Ko so jim znanstveniki povedali, da raziskujejo sočutje, so se jim menihi začeli smejati.

Sprva so raziskovalci mislili, da so jim smešne žice, ki so štrlele iz njihovih glav, toda ko so jih vprašali zakaj se smejijo, so jim menihi odgovorili, da ne razumejo, zakaj jim znanstveniki pritrjujejo elektrode na glave, ko pa sočutje vendar nastaja v srcu!

Ko je tvoje srce v stanju sočutja, takrat bije v koherentnem ritmu, kar povzroči, da vsi ostali sistemi v telesu, vključno z možgani, imunskim sistemom in hormoni, delujejo učinkoviteje in bolj ubrano. Vredno razmisleka, kajne?

Raziskovalci Heart Math inštituta so ugotovili, da redno doživljanje srčne koherence vodi v večje zdravje in počasnejše staranje. Kot sem omenil še v enem izmed prejšnjih zapisov na blogu, lahko srčno koherenco preprosto dosežemo s tem, da o ljubezni ali naklonjenosti le razmišljamo (se spominjamo), vse to pa vodi v srcu do občutka ljubezni, kar uskladi srčni ritem.

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

Vesel bom tvojega komentarja! :-)

Klikni tukaj in objavi komentar

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

975 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

sunwarrior

mimijumi