Kompenziraj in uspel boš!

Slovar slovenskega knjižnega jezika definira besedo kompenzirati takole:

kompenzírati  -am dov. in nedov. zaradi izgube, pomanjkanja česa narediti, sprejeti kaj drugega; nadomestiti, nadoknaditi: otroci, ki niso bili deležni ljubezni staršev, to pozneje na različne načine kompenzirajo; kompenzirati telesne pomanjkljivosti z večjo delavnostjo / šahist kompenzira izgubo figure z dvema kmetoma // publ. izravnati, uravnovesiti

Za daljši opis besede kompenzirati obišči Slovar slovenskega knjižnega jezika.

Ko v življenju resnično razumeš pomen besede »kompenzacija«, ugotoviš, da je tvoja »slabost«, »pomanjkljivost«, »bolezen«, »telesna hiba« ali karkoli drugega, s čimer se soočaš v življenju, dejansko tvoja prikrita »prednost« oz. »darilo« za tvoj nadaljnji razvoj.

Sam se že od zgodnjega otroštva dalje srečujem s slušnimi preizkušnjami. Čeprav morda v tem trenutku ne morem tako slišati kot slišijo slišeči, lahko sočloveku prisluhnem na drugačni ravni – preko občutkov, čustev, srca, sočutja itd. Morda se bolj posvetim njegovi neverbalni govorici in tako iz nje razberem celo več, kot če bi slišal vse sogovornikove besede.

Danes je 1. september 2014, dan ko se začne šola, hkrati pa je tudi dan, ko se bo za nekatere »drugačne« šolarje začela trnova pot do zaključka šole. S tem mislim na naglušne, gluhe, slepe, tiste, ki so na vozičku in tudi na dislektike.

Malcolm Gladwell v svoji odlični knjigi David in Goljat pravi, da te disleksija – v najboljšem primeru – prisili, da razviješ spretnosti, ki jih sicer ne bi. Primora te, da se lotiš stvari, ki se jih sicer ne bi. Nekateri dislektiki so se naučili izjemno dobro poslušati in si vse zapomnijo. Tako jim ni potrebno delati zapiskov na fakulteti, ker so tako izurili svoj spomin in pomnjenje, da si zapomnijo celotno vsebino predavanja.

Na ta način so kompenzirali – tam, kjer jim je bilo odvzeto, so dodali drugo sposobnost oz. zmožnost, ki je ostali ne izkoristijo. Disleksija prizadene le branje in če dandanes ne znaš hitro in pravilno brati, veljaš za »neumnega«, težko slediš pouku v šoli in še kaj bi se našlo.

Vendar pa je med dislektiki izjemno veliko število uspešnih moških in žensk. Zakaj? Ker so se naučili kompenzirati svojo »pomanjkljivost« in so jo nadomestili s čim drugim.

Znani in uspešni dislektiki so:

  • Richard Branson, britanski podjetniški milijarder
  • Charles Schwab, ustanovitelj nizkocenovne borznoposredniške družbe
  • Craig McCaw, pionir mobilne telefonije
  • David Neelman, ustanovitelj letalske družbe JetBlue
  • John Chambers, direktor tehnološkega velikana Cisca
  • Paul Orfalea, ustanovitelj družbe Kinko’s
  • Ingvar Feodor Kamprad, ustanovitelj IKEE

Še daljši seznam uspešnih dislektikov lahko najdeš na spletni strani www.dyslexia.com.

Torej, kaj si se danes naučil-a preko tegale zapisa? Preprosto, od danes dalje uglej svojo »hibo« (pa karkoli že to je), kot prednost, kot možnost in način, da začenjaš razvijati druge sposobnosti in da, če ti je nekje nekaj »odvzeto« je lahko nekaj na drugačen način »pridobljeno«.

Bodi to, kar si, razvijaj svoje sposobnosti, išči nove priložnosti in predvsem, prisluhni svojemu srcu in svojim notranjim vzgibom. 🙂

Deli naprej ...

Podobne objave