Zasebnost na spletu
Življenjski slog

Malo zasebnosti, prosim!

Sem prerokovalec. 😉 Prepričan sem, da ima 99,9 % ljudi, ki bo prebralo tale moj zapis na blogu za svoj glavni e-poštni račun Gmail. Morda si podjetnik ali podjetnica, vendar pa tudi v poslovnem svetu nastopaš z Gmailom. 🙂 Poznam, kar nekaj podjetij, ki imajo e-pošto npr. ime.priimek@nekopodjetje.si, toda ko pogledaš »izvorno kodo« ugotoviš, da njihov poslovni e-mail dejansko pride z Gmaila.

Z Gmailom se vpisujemo na Facebook, Linkedin, Twitter in ostala družabna omrežja, kupujemo on-line izdelke, dobivamo pomembna poslovna sporočila, poslovne tajnosti in še marsikaj drugega, kar morda ne bi ravno dali v javnost in na vpogled vsem. Ves čas smo z svojim Androidom priključeni na Facebook in Gmail in tako (če seveda nismo dobro pogledali nastavitev) praktično ves čas izdajamo svojo lokacijo. Si sploh predstavljaš kakšna »masa podatkov« se vsak dan steka na Google?

Bentimo nad finančno in begunsko krizo, se pritožujemo kakšna je vlada in kaj bi morala (in ne bi morala) storiti, a po drugi strani smo svoje življenje zastonj prodali največjim svetovnim korporacijam. Svojim otrokom sploh ne znamo več povedati kaj je to zasebnost, saj jih že v osnovni šoli naučimo, da je njihovo najpomembnejše razmerje z njihovim pametnim mobilnim telefonom.

Hodimo po ulici, bolščimo vsake toliko časa v ekran svojega pametnega telefona in smo v pričakovanju naslednjega piska za mail, Facebook sporočilo ali za naslednji lajk. Hura! Živela sodobna tehnologija! Če tega piska ni, pa smo žalostni, jezni, nesrečni in lahko postanemo celo depresivni.

Vse, kar počnemo v svojem življenju, damo na ogled na Facebooku, Twiterju in še kje drugje. Delimo svoje veselje, srečo, žalost, ljubezen, hrepenenje, frustracije, jezo … navdušeno podpisujemo peticije proti nasilju živali in za več miru na svetu, ker se nam zdi, da tako nekaj storimo za večje dobro v svetu.

Ko brskamo po spletu to počnemo večinoma z Google Chrome, pri tem pa smo ves čas vpisani v svoj Gmail e-poštni predal. Seveda nam striček Google veselo sledi, vsakemu našemu gibu, iskanju in vpogledu.

Potem pa nekega dne z grozo ugotoviš, da Google in Facebook vesta več o tebi, kot veš še ti sam, kot si lahko ogledaš v govoru Arala Balkana – Brezplačno je laž (vklopi angleške podnapise za lažje razumevanje) ter v videu, ki je na TedTalku in v katerem Andy Yen govori o zasebnosti naših e-poštnih sporočil.

Velja pa si ogledati tudi naslednje video posnetke, ki ti bodo odprli oči:

Za primer o tem, kako poceni smo prodali svojo zasebnost korporacijam pa naslednja dva primera.

Škatlica cigaret stane od 3,00 do 5,00 € in če pokadimo eno škatlico na dan to znese od 90,00 do 150,00 € na mesec, kar pomeni na leto od 1.080,00 do 1.800,00 € (pač odvisno katero znamko cigaret kadimo).

No, da ne bomo le o kadilcih. Recimo, da v lokalu popijemo eno kavico na dan in vzemimo, da nas kavica pride le 1,00 € (itak vemo, da nas stane vsaj 50 centov več) in to pomeni 30,00 € na mesec oz. 360,00 € na leto.

Po drugi strani pa nam je težko dati 12,00 € na leto, zato da bi imeli zasebni e-poštni predal, ki je brez oglasov in takšnega ali drugačnega »trackanja«. Da, prav si prebral-a in nič se ne hecam, saj že za 12,00 € na leto lahko dobiš brezplačni e-poštni predal, ki vključuje 2,00 GB prostora.

Koliko te dejansko pride tvoj zasebni e-poštni predal oz. kako do njega? Ena možnost je ta, da si kupiš domeno (le-ta pride od 10,00 do 16,00 € na leto) in gostovanje na strežniku (to pride od 20,00 do 50,00 € na leto, odvisno koliko prostora želiš). Na ta način imaš svoj e-poštni predal, ki je lahko npr. ime@priimek.si.

Druga možnost pa je, da si kupiš svoj e-poštni predal pri katerem od spodaj navedenih ponudnikov:

Preveri ponudbo in se sam-a odloči kateri ti najbolj ustreza. Osebno lahko povem, da imam s Posteo.de izjemno dobre izkušnje in da te tam pride e-poštni predal le 1,00 € na mesec, poleg tega pa lahko izbereš tudi alias s .si končnico in uporabniški vmesnik za e-pošto je v slovenskem jeziku. 🙂

Zanimiva opcije so tudi Runbox, saj ima le-ta strežnik na Norveškem, Unseen, ki je na Islandiji ter ProtonMail, ki je v Švici. Vse te tri države niso članice EU, tako da je pri njih v veljavi drugačna zakonodaja, kar se tiče zasebnosti.

Ko govorimo o potrošnji takšnih ali drugačnih dobrin, včasih sploh ne pogledamo na ceno in si privoščimo zadeve tudi za 100, 500 ali 1.000 €, toda ko govorimo o ceni svoje zasebnosti pa smo večkrat še bolj škrti kot je Stric Skopušnik iz Disneyevih risank.

Zasebnost v sodobnem svetu je bolj pomembna, kot si mislimo, saj pomeni našo pravico do svobode. Upam, da sem ti s temle zapisom vsaj malo odprl oči in ti dal misliti. S tem, ko se odpoveš Gmailu kot glavnemu e-poštnemu predalu in se odločiš za njegove alternative narediš velik korak do večje zasebnosti in svobode.

P.S. Tudi če si pri Hotmailu ali Yahoo mailu – zadeva je ista, kar se tiče zasebnosti, sledenja uporabniku in ciljanih oglasov. Mikko Hypponen v videu, ki sem ti ga malo prej omenil pravi, da smo bolj iskreni z spletnimi brskalniki (Google, Yahoo, Bing …) kot pa s svojimi družinskimi člani in da spletni brskalniki vedo več o nas, kot naši družinski člani. Resnično in hkrati žalostno, kajne? 🙁

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

Vesel bom tvojega komentarja! :-)

Klikni tukaj in objavi komentar

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

975 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

sunwarrior

mimijumi