Napovedovalci prihodnosti
Življenjski slog

Nikoli ne verjemi “napovedovalcem” prihodnosti

Predlagam ti, da začneš razmišljati s svojo glavo in da podvomiš o vsem, kar objavijo mediji in takšni ali drugačni napovedovalci, prerokovalci in vedeževalci. Pri tem ni važno ali so to makroekonomski izvedenci s svojimi doktorati, borzni posredniki s svojimi milijoni ali ugledne in medijsko poznane osebnosti.

Vedno, ko boš v medijih ali kjerkoli drugje, zasledil-a kakšno napoved se za trenutek ustavi in namesto, da takoj le-temu prikimaš, bodi dvomljivec oz. dvomljivka. Podvomi v to napoved, poišči še kakšne druge (nasprotne) podatke in informacije na to temo. Razišči koliko % napovedi tega »prerokovalca« se je v preteklosti uresničilo. Ta podatek je ključen, spregledajo pa ga vsi.

V knjigi Umetnost jasnih misli, avtorja Rolfa Dobelli-ja sem zasledil naslednjo zanimivo informacijo na temo napovedovanja: Philip Tetlock, profesor na univerzi Berkeley je ovrednotil 82.361 napovedi 284 strokovnjakov v obdobju desetih let. Te zanima rezultat? Presenetil te bo …

Napovedi strokovnjakov so bile pravilne v le nekaj več primerih, kot če bi jih izdelal naključni generator. Presenetljivo so se za najslabše napovedovalce izkazali ravno tisti, ki v medijih uživajo največjo pozornost, ter med tistimi, ki napovedujejo katastrofe in razpade.

Ali si opazil-a, da ti »strokovni napovedovalci« nikoli ne odgovarjajo in niso kaznovani za svoje napačne napovedi? Ne z izgubo denarja, ne z izgubo ugleda, ne z izgubo službe. Napačna napoved zanje nima bolečih posledic, če se napoved uresniči, pa so deležni pozornosti, publicitete in dobro plačanih svetovalnih delovnih mest.

In kaj me je spodbudilo k današnjemu zapisu na blogu? Vremenarji so ga spet »kiksnili«, saj snega v takšni količini kot so ga napovedovali (Hvala Bogu!) ni bilo. Včeraj so v strahu pred snegom zaprli meje, tovornjake pustili čakati in v Revozu so morali ustaviti proizvodnjo.

Ali bodo vodilni v ARSO in mediji, ki so vse to še potencirali, kaj odgovarjali za svoje »napačne« napovedi ter gospodarsko škodo zaradi ustavitve proizvodnje v podjetjih? Seveda ne, a ko bo njihova (vremenska ali gospodarska) napoved pravilna, takrat bodo zagotovo ti isti napovedovalci v različnih medijih medijsko izpostavljeni in opevani.

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

Vesel bom tvojega komentarja! :-)

Klikni tukaj in objavi komentar

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

1026 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Slediš mi lahko tudi na MeWe
socialnem omrežju.

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

Sr(e)čna retorika