Nakupovanje
Zdravje

Obvezna oprema pri nakupovanju

V sodobnem času, ko greš v trgovino, bi bilo dobro s seboj imeti obvezno opremo, ki vključuje:

  • Plonk listek
  • Povečevalno steklo

Šalo na stran, a ti dve preprosti zadevi ti lahko olajšata nakup in tako kupiš bolj zdrave izdelke brez dodanih aditivov. Če na embalaži piše brez konzervansov, ni še nujno, da je izdelek tudi brez aditivov.

Zakaj plonk listek? Zato, da imaš na njem napisane najbolj škodljive aditive, ki se začenjajo z E-ji. Tako bi preprost plonk listek, ki ga lahko spraviš v denarnico vključeval spodnji zapis.

Med najbolj pogosto uporabljane in najbolj nevarne aditive spadajo:

  • razna sintetična barvila (iz skupine barvil E100 do E199)
  • E210 do E213 – benzoati
  • E249 do E252 – nitriti
  • E319, E320 in E321 – TBHQ, BHA in BHT
  • E620 do E622 – glutaminati
  • E950 do E954 – umetna sladila (aspartam, acesulfam K, ciklamat in saharin)

In zakaj povečevalno steklo? Preprosto zato, da boš lažje bral etikete. Proizvajalci se znajdejo in tako v več jezikih napišejo sestavine, črke pa so tako majhne, da jih je muka prebrati brez povečevalnega stekla.

Sicer pa so proizvajalci hrane našli še druge načine, ki lahko potrošnika zavedejo. Lepše se sliši barvilo karmin, kot pa barvilo E120. Ali pa stabilizator natrijev difosfat namesto E450. Ali pa natrijev glutaminat namesto E621. In tudi uravnalec kislosti natrijev acetat namesto E262. Kje so bili vsi ti dodatki navedeni? Na embalaži piščančjih čevapčičev.

Torej v roke povečevalno steklo in beri etikete. Veliko o informacij različnih prehranskih aditivih si lahko prebereš na spletni strani www.ninamvseeno.org. Tu boste našel-a seznam vseh aditivov, ki se uporabljajo v prehranski industriji, ob navedbi vsakega pa tudi piše kakšnega izvora so in koliko so »zdravi«.

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

Vesel bom tvojega komentarja! :-)

Klikni tukaj in objavi komentar

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

1033 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Slediš mi lahko tudi na MeWe
socialnem omrežju.

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

Sr(e)čna retorika