Očistimo sebe in svet

Očistimo sebe, očistimo svet

Pred dnevi, če sem natančen 17. aprila 2010, se je v Sloveniji zgodila največja prostovoljna čistilna akcija, ne samo na naših tleh, temveč tudi v svetovnem merilu – Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Prostovoljci so po celi Sloveniji čistili divja odlagališča, gozdove, reke … in družno sodelovali pri tem izjemnem projektu.

A čiščenje okolice, avtomobila, stanovanja, hiše, vrta … ima tudi globlji simboličen pomen. Namreč, premalo se zavedamo, kako lahko že s preprostim čiščenjem stanovanja, avta, hiše, vrta in ostale okolice prečistimo nas same in s tem svojo podzavest.

Ali ste letos že začeli z delom na vrtu? Morda je na vašem vrtu ogromno plevela in le-tega je potrebno populiti z vašega vrtička, če želite, da bo kaj zraslo. Kaj ko bi si med puljenjem plevela na vrtu predstavljali, da s tem tudi »čistite« in pulite plevel (negativne misli, omejujoča prepričanja, strahove …) iz vaše podzavesti?

Pred dnevi sem delal na vrtu in med okopavanjem, štihanjem in puljenjem plevela sem si predstavljal, da pravzaprav s tem mentalno, čustveno in duhovno čistim tudi sebe. In učinek je bil prav presenetljiv – kakšen mir v meni, kakšna svoboda – kot da bi me vsa stara, negativna in omejujoča prepričanja zapustila.

Že v začetku marca, ko je skopnel sneg, sem podobno vajo izvajal, ko sem z naše trate pobiral majhne kamenčke, ki so ostali od kupov skopnelega snega. Kamenček po kamenček in korak za korakom sem se tudi mentalno, duhovno in čustveno prečistil.

Še pred tem, letos pozimi, sem ravno tako veselo (še bolj kot pretekla leta) kidal sneg. In med kidanjem sem si govoril – čistim se, čistim se … In sem se čistil – kidanje je bilo simbolično dejanje, ki je imelo na mojo podzavest še toliko večji učinek.

Morda se vam tovrstne »igrice« zdijo malo otročje in menite, da sploh ne delujejo, a preden zamahnete z roko – preizkusite jih še sami. Kaj ponavadi počnemo, ko se zaključi naša ljubezenska ali partnerska zveza? Da, uganili ste – pospravljamo, in s tem, ko pospravimo preteklost, se počutimo precej boljše.

Nered znotraj nas se odraža v neredu zunaj nas, in tudi obratno … nered zunaj nas pomeni, da je nered tudi znotraj nas. Vsi smo eno in povezani med seboj. S spremembo sebe avtomatično spremenimo tudi situacijo, v kateri se nahajamo, ljudje okoli nas se začnejo drugače obnašati do nas in življenje postane lepše, prijetnejše in polnejše.

Vsako čiščenje, pa naj bo to pomivanje posode, sesanje sedežne garniture v dnevni sobi ali pometanje listja – vse to zna biti čudovita vaja za nas, da se prečistimo, očistimo, in naše počutje se avtomatsko izboljša. Prav vsakdo pozna občutek zadovoljstva, sreče in navdušenja, ko nekaj počisti, pa najsi bo to avto, stanovanje ali vrt.

Kaj torej čakate? Vzemite v roko krpo, metlo, lopato ali sesalnik in začnite s čiščenjem. 🙂

Naj vas spremlja obilje vsega dobrega!

Robert Goreta

MODROST V VERZIH IZBRANA POSEBEJ ZA VAS

Sestavi seznam petindvajsetih stvari,
ki so ti pri srcu, ki najbolj všeč so ti.
Morda iz njih poslanstvo svoje boš razbral.
Poskusiti ni greh, morda izbral boš prav!

Ljuba Žerovc, verz iz knjige Modrosti zbrane iz verzov stkane

POZITIVNA MISEL

“Tistih, ki ljubijo bolj kot vse na svetu, ta svet ne more ločiti. Smrt ne more ubiti nečesa, kar nikoli ne umre.” William Penn

SMEH JE POL ZDRAVJA – ANEKDOTA E-MESEČNIKA

Albert Einstein je pogosto obiskoval univerze in na njih predaval o relativnostni teoriji. Nekega dne mu je voznik med vožnjo rekel:
»Gospod profesor, vaše predavanje sem poslušal že vsaj 30-krat. Znam ga na pamet. Lahko bi vas zamenjal.«
»No, lepo,« je dejal učenjak, »dajem vam priložnost. V kraju, kamor potujeva me še ne poznajo. Vi mi dajte svojo vozniško kapo in se predstavite kot profesor Einstein.«
Voznik je odlično opravil predavanje. Ko je že odhajal, pa mu je neki profesor zastavil nadvse zapleteno vprašanje iz matematike. Ni se zmedel ampak je mirno rekel:
»Presenečen sem, da mi zastavljate tako preprosto vprašanje. Rešitev pozna celo moj voznik. Kar prepričajte se.«

Deli naprej ...

Podobne objave