Poper v kakavu
Zdravje

Poper v kakavovem riževem napitku

Včasih se zgodi tudi najboljšim – majhen trenutek nepozornosti in premalo osredotočenosti in puf – v kakav po nesreči vsuješ poper. Obožujem kakavov rižev napitek, o katerem sem že pisal tule. Vendar se mi je danes primerilo malo prej omenjeno in je v kakav namesto cimeta romal poper. 🙁

Okus mojega eksperimentalnega napitka je bil »zanimiv«. Morda malo preveč pekoč, a je bilo užitno in prebavljivo. 🙂 Nato sem malo raziskoval na internetu o zdravilnih učinkih popra. Zasledil sem, da poper v Ajuverdski medicini uporabljajo kot sestavino v različnih mešancih zdravilnih čajev, predvsem v čajih proti prehladu.

Obenem črni poper izboljšuje tudi prebavo, saj njegova močna aroma stimulira brbončice na način, da želodec proizvaja več klorovodikove kisline, ki je potrebna za učinkovito prebavo proteinov in drugih hranilnih snovi.

Izvedel sem tudi, da je črni poper zgodovinsko znano sredstvo za zmanjšanje črevesnih vetrov, da pospešeno odvaja vodo iz telesa ter da vsebuje močne antioksidante in da je njegovo delovanje antibakterijsko.

Hm … zanimivo. Danes sem po kosilu čutil neko »napihnjenost« v trebuhu in nisem vedel, kaj bi storil, da to sprostim. No, sedaj, ko sem popil ta »ponesrečen« rižev napitek, je napihnjenost izginila.

In znova sem se naučil, kako lahko preprosta »naključja« pripeljejo do nepričakovanih dobrobiti. 🙂

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

Vesel bom tvojega komentarja! :-)

Klikni tukaj in objavi komentar

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

975 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

sunwarrior

mimijumi