Motivacija
2007 E-mesečnik

Skrivnost motivacije, o kateri se ne govori

3d-koraki-do-uspeha-2014Katera je skrivnost (samo)motivacije, ki je milijonom ljudi po vsem svetu popolna neznanka, bi pa z razkritjem te skrivnosti končno svoje življenje lahko živeli tako, kot ga želijo?

Vam je naslednja zgodba poznana? V nekem podjetju se odločijo najeti strokovnjaka za osebnostno rast, prodajo in motivacijo, saj so ugotovili, da so v podjetju slabi medosebni odnosi, prodaja je upadla in motivacija je na psu. Skratka, gori jim pod nogami in »nujno« je potrebno nekaj storiti, povečati prodajo in dvigniti motivacijo.

Z izobraževanjem na področju motivacije pa je ponavadi približno takole – ko so udeleženci na seminarju, je njihova motivacija na višku, zdi se jim, da so sposobni prestavljati gore in da bo od jutri dalje vse drugače – prodaja bo zrasla, motivacija bo še naprej ostala na visokem nivoju.

Kaj pa čez pol leta? Bo raven motivacije še vedno tako visoka, kot je bila na izobraževanju in takoj po njem? Ne… ponovno bo upadla, ponovno bo potrebno novo izobraževanje za dvig (prodajne) motivacije. Zakaj je temu tako, zakaj se to dogaja? Zakaj na primer svojega otroka sami ne zmoremo motivirati, da bi dobil zagon za učenje ali opravljanje kakšnega dela? Kako motivirati samega sebe, da bi se zjutraj z navdušenjem odpravili na delo?

Kakšna skrivnost tiči v ozadju motiviranja?

Skrivnost, katero nam bodo zaupali le redki iskreni predavatelji s področja motivacije pa je ta, da nobena zunanja motivacija oz. zunanji motivacijski dejavnik (pri tem mislim tudi na nekatera izobraževanja s področja motivacije) nima trajnega učinka. Ne pomagajo niti graje, ukazi (pri otrocih, mladostnikih), posebni dogovori, včasih niti ne denarna komponenta (če govorimo o delu v službi).

Torej, kaj je tisto, kar res deluje?

Edina motivacija, ki res deluje – kjerkoli in kadarkoli, je tista motivacija, za katero stojita naš iskren namen in energija srca.

Vas zanima, kaj mislim z iskrenim namenom in energijo srca? Berite dalje in izvedeli boste.

Vprašajmo ljudi, kaj jih motivira pri njihovem delu. Prepričan sem, da jih bo 90% povedalo naslednje motivacijske dejavnike oz. tri najbolj poznane načine motiviranja: nagrada, denar, pohvala. Upam si celo reči, da bo 80% vprašanih dejalo, da jih najbolj motivira denar, čeravno dostikrat tudi sam denar ne igra ključne vloge pri motiviranosti za delo.

Tudi sam sem dolgo časa iskal skrivnost motivacije in po dolgem iskanju sem ugotovil tisto, kar sem vam omenil malo prej – skrivnost motivacije se skriva v našem iskrenem namenu in energiji srca.

Vprašajmo se:

  • Kaj je moj namen?
  • Kaj želim doseči?
  • Katero informacijo želim podeliti z drugimi?
  • Kako želim drugim pomagati?
  • Kako želim sebi pomagati?

Zgornja vprašanja so izjemno močna in pred vsako nalogo, ki se jo kot dijak, študent ali kot zaposleni v podjetju lotimo, pred vsakim prodajnim pismom, ki ga sestavljamo, predstavitvijo, ki jo pripravljamo – bi si morali postaviti ta vprašanja in na njih seveda tudi odgovoriti. Le-tako bomo pri delu in v življenju uspešni, saj ko se zavemo, da za vsem, kar počnemo, stoji nek (višji) namen, postanemo pri svojem delovanju in poslovanju bolj zavestni, iskreni in pošteni.

Naj vas spremlja obilo motivacije z namenom!

Robert Goreta

MODROST V VERZIH IZBRANA POSEBEJ ZA VAS

Če želiš, da ustvarjalnost ne izgubi poleta,
pred kritikami zlonamernimi zaščiti se,
da samopodoba tvoja ne bi bila načeta!

Ljuba Žerovc, verz iz knjige Modrosti zbrane iz verzov stkane

POZITIVNA MISEL

“Ovire so tiste zastrašujoče reči, ki jih vidite, kadar umaknete pogled s cilja.” Henry Ford

SMEH JE POL ZDRAVJA – ANEKDOTA E-MESEČNIKA

Miki Muster, duhovni oče risank o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku in uspelih televizijskih reklam, je pripovedoval: »Ko sem se ženil, sem bil vesel in zadovoljen, saj se je moja žena kot dekle pisala Pohleven. No, zdaj, ko sva poročena, je ravno narobe: moja žena je Muster, jaz sem pa pohleven …«

Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig Tam, kjer je volja, tam je pot, Življenjski diamant, Več daš, več imaš! in Srčne zgodbe. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo. Več o Robertovem delu si lahko prebereš na njegovi spletni strani www.osebna-rast.com.

Brezplačne e-novice
NOV ZAČETEK


e-teca-korak-naprej-3d-ML

Ob prijavi dobiš za DARILO
e-tečaj KORAK NAPREJ in e-knjigi
SPOROČILO ZLATE RIBICE in
VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!

Spremljaj me na omrežjih

1026 FB sledilcev. Klikni in všečkaj!

Slediš mi lahko tudi na MeWe
socialnem omrežju.

Kategorije objav

Partnerske spletne strani

Sr(e)čna retorika